Landart strandbeesten

Artikel in NHD 18 juli 2017

 

FILMPJE 251TV

 

WINNAARS LANDART 2017

 

 

 

Menshoge witte geraamtes van schelp- en schaaldieren van pvc-buizen, bij elkaar gehouden met dikke stukken tape.De tweedeklassers van het HAVO van het Bonhoeffercollege gaan op maandag 17 juli a.s. met deze kunstzinnige constructies zorgen voor een bijna science-fiction-achtige aanblik van het Stille Strand van Castricum! De leerlingen zijn op wilde ideeën gebracht door de “Strandbeesten” van de bekende beeldend kunstenaar Theo Jansen die zij tijdens de lessen ‘Art&Design’ hebben bestudeerd. Geïnspireerd door Jansen’s nieuwste creaties, zijn er ontwerpen gemaakt die nóg verrassender zijn dan de fantasievolle zeedieren tijdens eerdere edities van dit strandproject.

Meer dan 100 leerlingen gaan maandag rond 11.00 uur aan de slag in de branding van het Stille Strand, nadat zij in alle vroegte op school hun definiteve werktekeningen hebben uitgetekend op schaal. Na veel meet-, zaag- en buigwerk aan de buizen worden in de tweede helft van de ochtend de onderdelen aan elkaar gezet zodat in de middag de nieuwe zeedieren hun definitieve vormen kunnen aannemen. De éen zal direct stevig staan, terwijl bij de ander ter plekke veranderingen zullen moeten worden aangebracht in het ontwerp.

Tussen 15.00 en 15.30 uur vindt de presentatie van dit nieuwe zeeleven plaats waarbij alle belangstellenden van harte welkom zijn om te proosten op het eindresultaat! Helaas moeten de meeste werken aan het einde van de dag worden gedemonteerd omdat het materiaal snel gaat “zwerven’ over het strand en slecht is voor het milieu! Natuurlijk zullen het hele werkproces en de eindresultaten door de leerlingen-mediaploeg worden vastgelegd en zal er volgende week een mooie presentatie op het Bonhoefferweb worden gelanceerd.