Masterclass wetenschapsjournalistiek


Donderdag 28 november hebben Antal, Esmee, Michelle en Rachella bij NEMO deelgenomen aan een masterclass wetenschapsjournalistiek in het kader van Hypatia (zie informatie onder dit bericht). De leerlingen hebben geleerd hoe ze een blog of vlog moeten maken, tips gekregen over het gebruik van social media en kritische vragen gesteld aan gastspreker en cognitief neurowetenschapper Lukas Snoek.
In december van dit jaar gaan de leerlingen aan de slag met artikelen over wetenschap en technologie voor de Expect Everything campagne van het Hypatia project.


  

 

Hypatia

Nederland valt de twijfelachtige eer te beurt om zich (bijna) kampioen te mogen noemen... in gender-typering. Alleen Tunesie laten we achter. Onbewust koppelen we beta/techniek aan mannen en alfa aan vrouwen." Met het project Hypatia zal in dat idee verandering moeten komen. Hypatia is een Europees aanbesteed project waarin wordt beoogd lesmodules voor op school, in bedrijven/instituten en in musea te ontwikkelen, gericht op genderinclusiviteit in STEM-vakken (Science, Technology, Engineering an Mathematics). Het is een project, waartoe sciencemusea uit diverse landen zijn gefaciliteerd (bijvoorbeeld NEMO). Namens onze school zijn Mariëlle Kruithof en Gerda Nicolai bij het project betrokken. 

Als samenleving hebben we na vele jaren stimuleringsprogramma's inmiddels veel leerlingen (ook meisjes) geinteresseerd gekregen in bèta op school. Maar de doorstroom in hogere opleidingen in de STEM-vakken blijft helaas achter. Vooral in verband met gender-gerelateerde vooroordelen: meisjes vinden zichzelf niet goed genoeg en 'harde' bèta is voor hen minder aantrekkelijk, o.a. door vaak onbewust discriminerende bejegening vanuit de professie. En dat terwijl er in de nabije toekomst in de bètahoek veel banen te vergeven zijn en juist veel behoefte is aan diversiteit binnen teams.
Het project duurt tot de zomer van 2018. De lesmodules zijn voor scholen gratis te gebruiken. Het Bonhoeffercollege is naast veel andere partijen (Nemo Science center, Jetnet, Betapartners, VHTO, bedrijven als Waternet en PPG) als enige school betrokken bij het ontwikkelen van het materiaal. Ook met het oog op Technasium en het vergroten van het aandeel meisjes in deze leerstroom is dit natuurlijk zeer interessant.

Onze leerlingen waren in mei 2016 vertegenwoordigd bij de lancering van het project in Nemo.