De Business School: ondernemen in de praktijk

Hier vind je meer informatie over onze gecertificeerde Vecon Business School. Hoe word je toegelaten, wat houdt het precies in en wat kun je ermee?

Wat is het en wie kan meedoen?

Sinds november 2014 is het Bonhoeffercollege officieel een Business School. Essentieel volgens initiatiefnemers Herald Kornblum en Mechteld Hennekens, beiden docent M&O (management en organisatie) en economie aan de school én daarnaast ook ondernemer. “Op deze manier krijgen leerlingen namelijk een veel beter inzicht in wat een studie economie inhoudt en op langere termijn levert het hen een betere positie op in de arbeidsmarkt. Leerlingen gaan een positievere keuze maken voor het profiel economie en maatschappij”, aldus Herald. “Niet omdat bètavakken hen niet liggen, maar omdat ze economie een interessant vak vinden en ondernemen een boeiende uitdaging is.”

In deze klas zitten zowel havo- als vwo-bovenbouwleerlingen die helpen met de organisatie en uitvoering van de lessen. Zij zijn geselecteerd op grond van een motivatiebrief en van de behaalde cijfers. Mechteld: “Ze moeten bijvoorbeeld minimaal een zeven staan voor de verschillende vakken.”

Inhoud lesprogramma

De docenten M&O hebben de inhoud van het programma van de Business School uitdagend gemaakt. Bijvoorbeeld met marketingopdrachten en deelname aan het landelijk praktijkexamen boekhouden. Ook aan de paragraaf belastingen en aan het bewust worden van kostenbeheersing wordt aandacht besteed. Leerlingen krijgen zo meer inzicht in wat bedrijfsvoering betekent en hoe het is om ondernemer te zijn.

Een van de belangrijkste vaardigheden in het bedrijfsleven is dat je je goed kunt presenteren. Herald: “De eerste minuten waarin je kennismaakt met een (zaken)relatie zijn bepalend voor de indruk die mensen van je krijgen. Dat hangt niet alleen af van bijvoorbeeld hoe goed je de Engelse taal beheerst, maar van omgangsvormen en persoonlijke ontwikkeling. En daarmee gaan we met deze leerlingen aan de slag. We gaan met hen op bezoek bij grote bedrijven, want daar kunnen ze later zelf belanden.”

Om kennis en ervaring op te doen zijn de lessen in ondernemen van groot belang om leerlingen voor te bereiden op de studie en het bedrijfsleven. Mechteld Hennekens gebruikt daarbij haar ervaring als eigenaar van de Castricumse dierenwinkel Discus en Herald Kornblum die van zijn organisatie- en adviesbureau voor ondernemers.

Als je de Business School met succes hebt doorlopen, ontvang je een officieel certificaat dat je aan je portfolio kunt toevoegen.

Business School werkt aan middelbare school in Ghana!

Maandag 18 december jl. hebben de Rabobank Noord Kennemerland, Bonhoeffercollege en InHolland Haarlem de aftrap verricht voor het inzamelen van geld voor het bouwen van een middelbare school in Ghana. De stichting Mariëtte Childcare (mchildcare.nl) is in 2006 opgericht door de Castricumse Mariëtte Krauwel en heeft in de afgelopen jaren een kindertehuis en een basisschool gerealiseerd in het midden van Ghana. De volgende stap is het bouwen van een middelbare school. Hiervoor is contact gezocht met het Bonhoeffercollege. De Business Class van onze school die zowel projecten in de profit als non-profit sfeer uitwerkt, heeft deze vraag omarmd en contact gezocht met haar partners. Zowel de Rabobank als InHolland reageerden hier positief op en zo werd het idee uitgewerkt voor een brainstormsessie.

Na een imponerende film over het reeds bestaande kindertehuis en de Circle of Life basisschool in Sunyani (Ghana) gaven Mariëtte en ambassadeur Selma van Dijk (SBS6 Hart voor Nederland) een inspirerende toelichting.

De 40 studenten van de twee business scholen gingen uiteen in 10  groepen om  ideeën  te verzamelen. Met ondersteuning van de specialisten van de Rabobank werden met veel enthousiasme en creativiteit vele crowfdfundings acties bedacht. Na een uur werden de resultaten gepresenteerd en konden de andere groepen aanvullingen geven.

De resultaten van deze brainstormavond worden door marketingspecialisten van Rabobank Nederland getoetst op hun haalbaarheid en teruggekoppeld aan de studenten.

In januari 2018 krijgt deze succesvolle avond een vervolg!