Dinsdagmiddag 23 januari presenteerden technasiumklassen havo-2 en vwo-2 hun ideeën voor ‘Het Slimste Huis’ dat in Alkmaar staat. De opdracht was voorzieningen voor ouderen te maken die het leven in het huis leefbaarder en/of comfortabeler te maken. De leerlingen bedachten het plan in een groepje en maakten een maquette van hun idee. Dinsdagmiddag legden ze de noodzaak en uitvoerbaarheid hiervan persoonlijk uit aan het geïnteresseerde publiek dat massaal was komen opdagen. De ideeën waren behalve ingenieus vaak ook hartverwarmend; ze waren duidelijk bedacht door leerlingen die zich heel goed hadden ingeleefd in het leven van oude mensen.

Opdrachtgever Corien van Berlo koos na afloop per klas het beste plan. Die keuze maken de docenten deze week bekend aan hun leerlingen. De publieksprijs ging naar de pannenlift (zie foto): een manier om zware pannen van het fornuis te tillen en bijvoorbeeld af te gieten in de gootsteen of op het aanrecht te zetten.

Verder waren er prijzen voor een fitnessstoel, een contact- en activiteitenapp, een waarschuwingsapp houdbaarheid bederfelijke producten in huis en voor een chip in een sieraad o.a. voor het openen van deuren en het monitoren vitale functies.