NieuwsVoorpaginanieuws

Leerlingen Bonhoeffercollege ontvangen certificaat Basistraining Taal voor het Leven

Door 4 oktober 2018 No Comments

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer. Het  zijn veel mensen met een anderstalige achtergrond, maar de grootse groep van deze 2,5 miljoen mensen zijn de mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Zij zijn laaggeletterd en lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk maar aan een bijsluiter lezen, geldzaken regelen, voorlezen aan je kind of reizen met openbaar vervoer. Dat is heel lastig als je niet begrijpt wat er staat.

Taalvrijwilligers zetten zich in om hen te helpen met het verbeteren van hun basisvaardigheden.

Leerlingen van het Bonhoeffer College gaan zich inzetten als taalvrijwilliger in Castricum.  Zij worden door het Taalhuis gekoppeld aan een deelnemer die aan de slag wil.

De leerlingen hebben hiervoor een speciale training gevolgd: de Basistraining Taal voor het Leven van Stichting Lezen & Schrijven. Tijdens deze training van 4 dagdelen hebben ze informatie over de doelgroep gekregen, hebben ze geleerd hoe volwassenen leren, en hebben ze het lesmateriaal dat ze kunnen gaan gebruiken leren kennen. Op 3 oktober hebben zij de training afgerond en hebben zij  uit handen van wethouder Ron de Haan een certificaat ontvangen. Het is uniek en heel bijzonder dat juist leerlingen van het Voortgezet Onderwijs als taalvrijwilliger aan de slag gaan.