NieuwsVoorpaginanieuws

Oud-leerling Gerda Blees in race voor twee dichtersprijzen

Door 28 mei 2019 No Comments

Gerda Blees (34) – opgegroeid in Castricum – komt in aanmerking voor twee dichtersonderscheidingen, een daarvan is de C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandse poëziedebuut die wordt uitgereikt tijdens de 50ste editie van het Poetry International Festival van 13-16 juni in Rotterdam.

Ze is tevens kandidaat voor de Poëziedebuutprijs aan Zee, die wordt bekendgemaakt tijdens Theater aan Zee van 31/7-10/8 in het Belgische Oostende. Met haar prozadebuut ’Aan doodgaan dachten we niet’ oogstte ze in 2017 lof. In 2018 bracht Uitgeverij Podium haar eerste gedichtenbundel ’Dwaallichten’ uit.

Die presenteerde ze ook bij Boekhandel Laan in Castricum, het dorp waar ze op haar 9e kwam te wonen, waar ze op het Bonhoeffercollege zat en waar haar ouders nog wonen. Als 16-jarige schreef de geboren Amsterdamse voor huis-aan-huisblad De Castricummer. „Stukjes over jongeren, of bij Toonbeeld een recensie met foto.” Ze heeft in Castricum contact met haar vroegere lerares Nederlands, Hanneke Klinkert.

Na het Bonhoeffercollege volgde een studie aan de Universiteit van Utrecht: liberal arts & sciences, met een master in communicatie. Daarna gaf ze aan de TU Delft vier jaar les in communicatievaardigheden. Nu doceert ze aan de Universiteit van Utrecht. Ze schreef twee romans die niet werden gepubliceerd.

Recensente Janita Monna van dagblad Trouw noemde de twee nominaties voor Blees afgelopen zaterdag ’terecht’. ’Want haar blik is net even anders’ (-) ’Meer dan naar wat er niet is, kijkt Blees naar wat er wél is. En zo is een zwerver niet iemand zonder huis, maar een man die ’weet dat hij nu in de hele wereld woont’.’

Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190527_9446502/terechte-poezienominaties-voor-gerda-blees[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]