De kopgroep van het technasium buigt zich de komende tijd over een vetprobleem dat zich in de Nederlandse riolen voordoet. Niet alleen door asocialen die frituurvet door de wc spoelen, maar op nog veel grotere schaal door mensen die koekenpannen met olieresten en vette borden afspoelen in de gootsteen of rechtstreeks in de vaatwasser zetten. Het gevolg is dat riolen dichtslibben met gestolde vetresten en verstoppen. Om zo’n verstopping op te lossen moet er bij nacht en ontij mankracht ingezet worden en behalve dat het naar werk is, kost het ook veel geld.

Bas de Nijs (vader van technasiumleerling Rutger) heeft de leerlingen namens Waternet en PWN de opdracht gegeven om voor dit probleem een oplossing te bedenken die betaalbaar is en ook makkelijk uit te voeren in alle huishoudens.

In de tussentijd kunnen mensen zelf al een bijdrage leveren door pannen en potten met keukenpapier van de vettigheid te ontdoen en daarna pas af te wassen!

 

Op de foto’s de technasiumleerlingen die aandachtig luisteren naar de uitleg van Bas de Nijs en docent o&o Loran Aelbers. Na het theoretische gedeelte¬† gingen ze op onderzoek uit in het nabijgelegen pomphuis dat belangrijk is voor de waterzuivering in dit gebied.