Skip to main content

Veilig omgaan met je wachtwoord?

Wijzig nu je wachtwoord!

Misbruik van wachtwoorden komt steeds vaker voor. Ook binnen SVOK hebben we hier recent mee te maken gehad. De betreffende medewerkers bleken al lange tijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. En zij zullen zeker niet de enigen zijn. Samen met de scholen is daarom recent een wachtwoordbeleid vastgesteld voor medewerkers.

Wat betekent dit in het kort?

Je wachtwoord voor de computers, Office 365, Wifi en Zermelo moet altijd uniek en complex zijn. Hierbij kun je deze richtlijn volgen:

 • Je wachtwoord is minimaal 8 karakters (maximaal 16).
 • Je wachtwoord mag je voor- of achternaam, dan wel inlognaam niet bevatten.
 • Je wachtwoord mag niet overeenkomen met de 10 laatst gebruikte wachtwoorden.
 • Je wachtwoord moet onderdelen bevatten uit 3 van de volgende 4 categorieën:
  • Hoofdletter (A tot en met Z)
  • Kleine letter (a tot en met z)
  • Getallen (0 tot en met 9)
  • Niet-numerieke tekens ( ~!@#$%^&*_-+=`|\(){}[]:;”‘<>,.?/ )

Met een wachtwoordkluis (bijvoorbeeld LastPass of KeePass) kun je heel makkelijk automatisch een complex wachtwoord maken, onthouden en een account activeren. Als je wachtwoord eenmaal complex is, hoef je hem nog maar eens per half jaar te wijzigen. Heb je je wachtwoord afgelopen half jaar nog niet aangepast, dan krijg je automatisch een verzoek om dit te doen.

Self Service Password Reset:

Klik op Microsoft Online-wachtwoord opnieuw instellen, log in met je schoolaccount (e-mailadres van school met je bijbehorende wachtwoord), daarna word je gevraagd om je nummer van je mobiel in te voeren OF een ander e-mailadres in te voeren.

Je hebt dan de “Self Service Password Reset” ingevoerd. Als je dan je wachtwoord kwijt bent kun je via het inlogscherm van Office365 klikken op [Hebt u geen toegang tot de account]. Je krijgt dan op je telefoon of ingevoerd alternatie e-mailadres een code. Na het invoeren van de code kom je in een scherm om je wachtwoord opnieuw in te voeren. Let dan wel op de voorwaarden voor een nieuw wachtwoord (zie eerder op deze pagina).

Hoe verander je je wachtwoord?

Als je je oude wachtwoord nog weet en je kunt inloggen, ga dan naar https://portal.office.com en log in met je huidige gegevens. Selecteer vervolgens recht-boven je profiel en kies voor de optie “Mijn Account”. Vervolgens kun je onder “Beveiliging en Privacy” je wachtwoord veranderen.