Skip to main content

Gymnasium: meer dan klassieke vorming

Hier vind je informatie over onze gymnasiumopleiding. Hoe word je toegelaten, wat zijn je mogelijkheden, wat maakt het gymnasium nu zo bijzonder en hoe ziet de lessentabel eruit?

Gymnasium: voor wie?

Woon je in Castricum of omgeving en wil je naar het gymnasium? Dan heeft het Bonhoeffercollege de juiste opleiding voor jou! Bij ons volg je vanaf de brugklas een uitdagend gymnasiumprogramma. De keuze voor de gym+klas (een combinatie van een gymnasium- en een plusklas) moet wel worden ondersteund door je leerkracht van de basisschool. Zie hier de voorlichting presentatie voor de gymnasium brugklas.

Afhankelijk van het aantal leerlingen dat voor het gymnasium kiest, stellen we in de onderbouw zoveel mogelijk per leerjaar een gymnasiumklas(sen) samen. In verband met de verschillende profielkeuzes in de bovenbouw zijn de gymnasiumleerlingen verdeeld over de andere vwo-groepen.

Natuurlijk vragen we wel wat van je: naast het brede vakkenpakket volg je ook nog de klassieke talen Grieks en Latijn en krijg je les in klassieke culturele vorming. Bij verschillende andere vakken besteden we daar ook aandacht aan. Ook is het mogelijk om met een aangepast programma tegelijk het Technasium te volgen. In de lessentabel staat hoe de extra vakken Grieks en Latijn in de onderbouw worden aangeboden.

Het voordeel van het Bonhoeffer is verder dat je hier samen met vrienden op mavo, havo of atheneum naar school kunt blijven gaan.

Gymnasium: wat is het?

Van Latijn en Grieks kun je veel leren. Naast kennis over cultuur en taal ontwikkel je belangrijke vaardigheden als nauwkeurigheid en analytisch denken. Wanneer je andere vakken volgt, helpt het dat je bij de Klassieke Talen een voorsprong in kennis en vaardigheden hebt opgebouwd.

Doel van het gymnasium is de leerling op te leiden tot een zelfstandige denker met historisch besef en een kritische houding. Een leerling maakt kennis met de oorsprong van de westerse manier van denken, doordat de ‘vreemde’ cultuur van de oudheid naast de ‘eigen’ maatschappij wordt gelegd; het geeft een leerling als het ware een helicopterview op grote ontwikkelingen. Voor de academische en wetenschappelijke vervolgopleiding (de universiteit) is de gymnasiumopleiding een aanrader. Het is een opleiding die de leerling op allerlei uitdaagt om zijn intellectuele en creatieve talenten te ontdekken en ontplooien.

Het onderwijs kenmerkt zich onder andere door projecten en praktische cultuuropdrachten. Elk jaar wordt de gymnasiumdag gehouden, waarop de gymnasiasten in plaats van reguliere lessen workshops naar keuze volgen. Het gymnasium is niet beperkt tot het onderwijs binnen de school. We bieden ook onder andere in de bovenbouw een reis aan naar Rome.

Op donderdag 22 juni 2023 was er een informatieavond voor de ouders van de gym+klasleerlingen. Na de gym+klas maak je de keuze voor het gymnasium of het atheneum. In de powerpointpresentatie van deze avond kun je nog meer lezen over de inhoud van het gymnasium bij het Bonhoeffercollege.

Gymnasiumdag

Op donderdag 22 juni waren er voor de gymnasiumleerlingen geen gewone lessen, maar workshops naar keuze. Alle gymnasiasten verzamelden zich in de ochtend om mee te doen aan de pubquiz. Twee leerlingen van de vijfde klas wonnen de eerste plaats. Daarna begonnen de workshops. Erg populair was het beschilderen van Griekse vazen en veel leerlingen gingen met een prachtstuk naar huis. Er is verder door leerlingen gedebatteerd als echte senatoren en gefilosofeerd over geluk en mobiel telefoongebruik. Er zijn zelf ontworpen klassieke bouwwerken geprint in 3d en het geheugen is klassiek getraind. Er was nog meer: leerlingen konden onderzoek doen naar de gouden kroon van Archimedes, naar de moord op Caesar en naar de Romeinen in Gallië. Plato’s gedachtengoed is teruggevonden in The Matrix en het is de leerlingen gelukt om te ontsnappen uit het labyrint van Knossos. Het was een leuke dag, volgend jaar weer!

Anouk en Iona de winnaars van de pubquiz 2023