Skip to main content

Gymnasium: meer dan klassieke vorming

Hier vind je informatie over onze gymnasiumopleiding. Hoe word je toegelaten, wat zijn je mogelijkheden, wat maakt het gymnasium nu zo bijzonder en hoe ziet de lessentabel eruit?

Gymnasium: voor wie?

Woon je in Castricum of omgeving en wil je naar het gymnasium? Dan heeft het Bonhoeffercollege de juiste opleiding voor jou! Bij ons volg je vanaf de brugklas een uitdagend gymnasiumprogramma. De keuze voor de gymnasiumklas moet wel worden ondersteund door je leerkracht van de basisschool.

Wanneer je resultaten aan het eind van de brugklas ruim op vwo-niveau liggen, kun je trouwens ook nog in de 2e klas op het gymnasium instromen. In de 2e klas gebruiken we ander materiaal en we zorgen ervoor dat je snel op het niveau van de anderen bent.

Afhankelijk van het aantal leerlingen dat voor het gymnasium kiest, stellen we in de onderbouw zoveel mogelijk een gymnasiumklas(sen) samen. In verband met de verschillende profielkeuzes in de bovenbouw zijn de gymnasiumleerlingen verdeeld over de andere vwo-groepen.

Natuurlijk vragen we wel wat van je: naast het brede vakkenpakket volg je ook nog de oude talen Grieks en Latijn en krijg je les in klassieke culturele vorming. Bij verschillende andere vakken besteden we daar ook aandacht aan. Ook is het mogelijk om met een aangepast programma tegelijk het Technasium te volgen.

Het voordeel van het Bonhoeffer is verder dat je hier samen met vrienden op mavo, havo of atheneum naar school kunt blijven gaan.

Gymnasium: wat is het?

Het gymnasium biedt het aanbod van een curriculum verrijkt vwo-programma. In de lessentabel kun je zien hoe de extra vakken Grieks en Latijn in de onderbouw worden aangeboden. Het is ook mogelijk om een gecombineerde opleiding gymnasium/technasium te volgen.

We staan voor het opleiden van zelfstandige denkers met historisch besef en een kritische houding.

De opleiding kenmerkt zich door academische vorming en kennismaking met de oorsprong van de westerse manier van denken als basis voor een wetenschappelijke, open blik op de samenleving. Het is daarmee een opleiding die veelzijdig uitdaagt om zowel je intellectuele talenten te ontwikkelen als te tonen.

Het onderwijs kenmerkt zich door o.a.: vakoverstijging, Griekse en Latijnse taal en cultuur en projecten (o.a. jaarlijkse Gymnasiumdag). Het gymnasium is niet beperkt tot het onderwijs binnen de school. We bieden ook een breed activiteitenprogramma buiten de deur: Germania inferior, Engeland, Zuid-Italië, diverse museumbezoeken, theaterbezoeken en excursies.