Mavo: algemene informatie

De mavo theoretische leerweg is niet gericht op een bepaald beroep, maar biedt een goede doorstroommogelijkheid naar de middenkaderopleiding in het mbo. Na het behalen van je mavodiploma heb je met goede studieresultaten ook de mogelijkheid door te studeren aan het havo.

Profielkeuze + vakkenpakket

Vakkenpakket
Na de brugklas zijn er veel mogelijkheden. Als je in de mavo verder gaat, volg je in de onderbouw veel vakken. Kijk in de lessentabel voor een overzicht.

Ook kies je in de loop van het jaar uit verschillende modules, zoals theater, fotografie, programmeren, dit heet Plustijd. Door het volgen van zo’n bijzondere module heb je de kans om uit te vinden wat je later als vervolgopleiding of beroep het meeste aanspreekt. Hiernaast zijn we dit jaar in klas 3 gestart met een sportklas, waarin leerlingen zitten die ervoor kiezen één theoretisch vak in te ruilen voor extra uren sport in de lesweek. Leerlingen in mavo 3 en 4 kunnen ook kiezen voor het cluster Leren Leren, waarin we vaardigheden aanleren die je kunnen helpen bij je verdere studieloopbaan.

In de onderbouw kun je ontdekken of de mavo ook echt iets voor jou is. Je moet namelijk aan veel vakken aandacht besteden en dus makkelijk kunnen schakelen. Ook krijg je regelmatig huiswerk. Als je ontdekt dat het je allemaal heel gemakkelijk afgaat, is het vaak mogelijk om door te stromen naar het havo.

Begeleiding
Je hebt in klas 2, 3 en 4 natuurlijk een persoonlijk mentor. Je mentor leert je goed kennen en kan je daarom helpen bij het maken van een vakkenkeuze voor de 3e klas. Je mentor helpt je ook als je ergens mee vastloopt. Samen en in overleg met je ouders bekijk je dan waar je het beste ondersteuning in kunt krijgen.
Soms gebeurt het dat een leerling nog eens een jaar over doet, daar is dan een speciale reden voor. Maar ook is het soms nodig om te bekijken of een andere school een betere keuze voor je is. Uiteraard doen we dat altijd in overleg met jou en je ouders.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport. Om naar een volgende klas door te kunnen gebruiken we deze overgangsnormen.

Voorafgaand aan de profielkeuze in mavo 3 vindt er in mavo 2 al een eerste keuze plaats. In deze brochure wordt dat uitgelegd.

Profielkeuze
In de 3e klas kies je profielen met vaste vakkenpakketten en dit zorgt voor een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs. Er is keuze uit de volgende profielen:

  • Zorg en Welzijn
  • Techniek
  • Economie
  • Landbouw

Bij de keuzebegeleidingslessen in klas 3 motiveren we de goede leerlingen om zo te kiezen dat ze eigenlijk in meer dan één profiel de theoretische leerweg afsluiten. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om in leerjaar 4 een extra examenvak te volgen.

In de Brochure Profielkeuze vind je een uitleg over de verschillende profielen en consequenties van je keuze.

Een uitleg over de inhoud van de vakken in de bovenbouw kun je hier vinden.

Zij-instromers

Informatie over instromen vanuit een andere school is hier te vinden.

Loopbaanbegeleiding

Op de mavo besteden we regelmatig aandacht aan loopbaanoriëntatie en begeleiding (Lob). In de mentorlessen maak je opdrachten die leiden naar een bewuste keuze van de profiel en vakken. Daarnaast loop je verplicht stage en bezoek je mbo-opleidingen. En vergeet natuurlijk niet de open dagen van vervolgopleidingen te bezoeken! Daan Tamboer is vanuit het decanaat aanspreekpunt Lob voor de mavo-afdeling.

Hoe werkt het mbo? Welke beroepen vind ik interessant en uit welke opleidingen kan ik dan kiezen? Hoe groot is de kans op stage, leerbaan en werk? Waar kan ik een open dag bezoeken? De jongere die zelfstandig of samen met zijn ouders Kiesmbo.nl verkent, vindt antwoord op deze en andere vragen.

Check hier de MBO’s