Mavo: algemene informatie

De mavo theoretische leerweg is niet gericht op een bepaald beroep, maar biedt een goede doorstroommogelijkheid naar de middenkaderopleiding in het mbo. Na het behalen van je mavodiploma heb je met goede studieresultaten ook de mogelijkheid door te studeren aan het havo.

Sectorkeuze + vakkenpakket

Na de brugklas zijn er veel mogelijkheden. Als je in de mavo verder gaat, volg je in de onderbouw veel vakken. Kijk in de lessentabel voor een overzicht.

Ook kies je in de loop van het jaar uit verschillende modules, zoals theater, fotografie, programmeren, enz. Dit heet Bonhoeffertijd. Bekijk hier het Bonhoeffertijdaanbod.  Door het volgen van een bijzondere module heb je de kans om uit te vinden wat je later als vervolgopleiding of beroep het meeste aanspreekt.

In de onderbouw kun je ontdekken of de mavo ook echt iets voor jou is. Je moet namelijk aan veel vakken aandacht besteden en dus makkelijk kunnen schakelen. Ook krijg je regelmatig huiswerk. Als je ontdekt dat het je allemaal heel gemakkelijk afgaat, is het vaak mogelijk om door te stromen naar het havo.

Je hebt in klas 2, 3 en 4 natuurlijk een persoonlijk mentor. Je mentor leert je goed kennen en kan je daarom helpen bij het maken van een vakkenkeuze voor de 3e klas. Je mentor helpt je ook als je ergens mee vastloopt. Samen en in overleg met je ouders bekijk je dan waar je het beste ondersteuning in kunt krijgen.

Soms gebeurt het dat een leerling nog eens een jaar over doet, daar is dan een speciale reden voor. Maar ook is het soms nodig om te bekijken of een andere school een betere keuze voor je is. Uiteraard doen we dat altijd in overleg met jou en je ouders.

Je krijgt vier keer per jaar een rapport. Om naar een volgende klas door te kunnen gebruiken we deze overgangsnormen.

In de 3e klas kies je sectoren met vaste vakkenpakketten en dit zorgt voor een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs. Er is keuze uit de volgende sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek, Economie en Landbouw. Bij de keuzebegeleidingslessen in klas 3 motiveren we de goede leerlingen om zo te kiezen dat ze eigenlijk in meer dan één sector de theoretische leerweg afsluiten. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om in leerjaar 4 een extra examenvak te volgen.

Voor mavo 2 vind je hier de Brochure sector- en vakkenkeuze.

Loopbaanbegeleiding

Op de mavo krijg je studieloopbaanbegeleiding door docent en begeleider Ben Smits. Ook decaan Anja Karten is zeer actief in deze afdeling. In de mentorlessen maak je opdrachten die leiden naar een bewuste keuze van de sector en vakken. Daarnaast loop je verplicht stage en bezoek je opleidingen. En vergeet natuurlijk niet de open dagen van vervolgopleidingen te bezoeken!

Check hier de MBO’s