Bonhoeffer speelt!

Het Bonhoeffercollege heeft een goede theatertraditie. Een keer per jaar organiseren leerlingen, medewerkers en vrijwilligers een bijzondere, avondvullende voorstelling die vier keer gespeeld wordt. Naast de grote productie in maart of april, wordt er sinds een aantal jaren een kerstvoorstelling gespeeld door Theater Bonhoeffer. Die is te zien in de aula van de school maar ook op een locatie in Castricum en Heemskerk. (Voor data en locaties zie de agenda op deze site.) Leerlingen van de brugklas laten hun acteerkunsten zien na lessen in theatersport en ook is er jaarlijks een optreden van de Theateracademy. (Voor data en locaties: zie de agenda van deze site.)

Theater Bonhoeffer

Waterlooplein 12

Helaas is de voorstelling Waterlooplein 12 door alle gevolgen van Covid-19 geannuleerd. Het prachtige script en decoridee zal over een aantal jaar alsnog worden uitgevoerd met een nieuwe cast en band. 

De familie van Loon heeft een goedlopende pandjeswinkel in een drukke winkelstraat. Ze verkopen enorm veel spullen voor de gewone burger. Alles verandert als de troepen van Hitler het land binnentrekken. Op school horen de kinderen van de familie van Loon dat hun Joodse klasgenoten niet meer naar school mogen. Vanaf dat moment staat de wereld op zijn kop. Niet alleen voor hun Joodse klasgenoten, maar ook voor de kinderen Van Loon.

 

In maart 2019 werd ‘#Alex’ uitgevoerd. Het script werd geschreven door leerlingen en docenten en is gebaseerd op de Mexicaanse film ‘Na Lucia’. Het is een aangrijpend verhaal over de scholiere Alexandra die na een verhuizing op een nieuwe school belandt. Aanvankelijk wordt zij door haar klasgenoten met open armen ontvangen maar na een wat uit de hand gelopen feestje wordt zij door middel van sexting steeds heftiger gepest. Hoe probeert Alex zich hieruit te redden?

Kerstvoorstellingen

In 2018 speelde Theater Bonhoeffer de kerstvoorstelling ‘All I want for Christmas is truth’. In deze tijd van alternatieve feiten en fake news is het hoog tijd om het kerstverhaal eens op dit vlak nader te beschouwen. In een driekwartier durende spetterende show met live uitgevoerde popsongs door een grote band worden we op geheel eigentijdse wijze geconfronteerd met halve leugens en feiten rond de aanstaande geboorte van Jezus.

Vorig jaar. In de week voor Kerstmis 2017 heeft Theater Bonhoeffer voor de derde keer een voorstelling neergezet op het Burgemeester Nielenplein in Heemskerk en op het plein voor de Pancratiuskerk in Castricum. Onder begeleiding van studenten van het Nova College bereidden de acteurs de voorstelling voor onder toeziend oog van docent wiskunde en regisseur Ellen Philips. Dirigent Klaas Sabel, docent muziek en zijn collega Mieke Kenter studeerden de muziek en zang in met de band. Het script voor ‘Kerstappening (vlog je hart)’ kwam, onder de hoede van docent Nederlands Marijke Lute, van de hand van een groep schrijvers uit brugklas tot en met bovenbouw. Lees deze deze recensie die door oud-docente Hanneke Klinkert is geschreven.

Spetterende voorstellingen

In 2014 ging de voorstelling ‘Follow me’ over de invloed van groepsvorming. In 2015 is het volledig zelfverzonnen verhaal ‘Brothers in arts’ opgevoerd. In april 2016 stond Alan Turing centraal in de voorstelling ‘A Coded Mind’ en het jaar daarna stond het Berlijnse leven in de jaren ’60 centraal in de voorstelling ‘Wir Sind Berliner’. De registraties van de voorstellingen zijn helaas als gevolg van de nieuwe privacywetgeving niet meer op het open YouTube kanaal te zien. Ben je geïnteresseerd in één van de opnamen dan kan je bij de mediatheek van de school een dvd lenen.