Een brugklas die bij je past

In welk soort brugklas je ook start, het brugklasjaar geeft je de kans te laten zien wie je bent en wat je kunt. In alle brugklassen geven we dezelfde vakken op het niveau van de leerlingen. Na de brugklas ga je verder in de richting die het beste bij je past!

Alle brugklassen

Bekijk hier welke vakken je volgt in de brugklas. Naast het lesprogramma kun je ook deelnemen aan activiteiten om je talenten verder te ontwikkelen. Denk aan bv. theatersport en de Legoleague.

Heb je een mavo-advies?

Als je een mavo-advies (officieel is dat vmbo-tl) hebt gekregen en je wilt eruit halen wat erin zit, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je komt in een mavo/havo-klas waar we je uitdagen het beste in jezelf naar boven te halen.

Naast het lesprogramma kun je ook deelnemen aan activiteiten om je talenten verder te ontwikkelen. Denk aan bv. theatersport en de Legoleague.

Heb je een havo-advies?

Dan kun je bij ons in twee brugklassen terecht: de mavo/havo of de havo/vwo-brugklas. Beide brugklassen bereiden je even goed voor op de havo-afdeling. Over de plaatsing hebben we altijd overleg met je groep 8 leerkracht.

Heb je een gecombineerd havo/vwo advies? Ben je nieuwsgierig? Ga je graag op onderzoek uit en houd je van leren? Dan kun je ook kiezen voor onze gym+klas. Hier gaan we anders met de lesstof om; soms wat sneller, soms juist dieper. Vooraf kijken we samen of zo’n gym+klas wat voor je is. In deze klas gaat het niet zozeer om hoe intelligent je bent, maar om hoe je intelligent bent! Onderdeel van het plusprogramma is ook kennismaken met klassieke culturele vorming, grote denkers en de moeder van alle Europese talen: Latijn.

Doorstromen naar het vwo is vanuit alle soorten brugklassen mogelijk.

Heb je een vwo-advies?

Met een vwo-advies kom je in een havo/vwo klas.

Je kan ook in een gym+klas geplaatst worden. Daar moet je je wel apart voor opgeven. We gaan dan in gesprek met je groep 8 leerkracht om te kijken of de gym+klas echt iets voor je is.

In deze klas gaat het niet zozeer om hoe intelligent je bent, maar om hoe je intelligent bent! Onderdeel van het plusprogramma is ook kennismaken met klassieke culturele vorming, grote denkers en de moeder van alle Europese talen: Latijn.

Komend schooljaar combineren we als proef de plusklas dus met de inhoud van de vroegere gymnasiumklas. We merken namelijk dat veel leerlingen die een plusprogramma doorlopen vaak ontdekken dat ze het gymnasium interessant vinden.

Na de brugklas kan je vanuit andere vwo-brugklassen je ook nog aanmelden voor een 2 gymnasiumklas.

Gym+klas

De laatste jaren hebben we de aanstaande brugklasleerlingen de mogelijkheid gegeven om zich, naast de reguliere vmbotl – havo – vwo klassen, ook aan te kunnen melden voor de brug+klas of de gymnasium brugklas.

Recent hebben we de twee typen brugklassen inhoudelijk weer eens tegen het licht gehouden en hebben we ook gekeken naar de eigenschappen van de leerling die zich voor deze klassen aanmeldt. We hebben daarbij vastgesteld dat de overeenkomsten tussen beide klassen en de leerlingen die daarvoor kiezen eigenlijk veel groter zijn dan de verschillen. Daarom hebben we besloten om komend schooljaar (2021-2022) bij wijze van proef te kijken of we tot een goede mix van de inhoud en aangemelde leerlingen kunnen komen. We streven er naar (uiteraard wel afhankelijk van het totaal aantal aanmeldingen) om 2 gym+klassen te formeren.

Leerlingen krijgen bij verschillende vakken (zoals bv. wiskunde, Nederlands, Engels, geschiedenis) een extra uitdaging en daarnaast krijgen zij ook een introductie op het gebied van klassieke culturele vorming, grote denkers en de moeder der Europese talen: het latijn. Deze laatste onderdelen zien we als een verrijking van het plus-aanbod. Ook maken de leerlingen (net als alle andere brugklassen) kennis met het technasium in de vorm van 2 lesperiodes Onderzoeken & Ontwerpen.

Op het aanmeldformulier staan nu nog 2 aparte opties voor aanmelding plusklas of gymnasium. Dat laten we nog zo: een leerling kan één of beide opties aanvinken. Een schooladvies van minimaal (gecombineerd) havo/vwo of vwo is wel vereist.
Voor meer informatie kunt u mailen naar info@bonhoeffer.nl.