Skip to main content

NPO 2 – Stemweek Top 2000 op het Bonhoeffercollege

Op 6 december was NPO radio 2 te gast bij een les Nederlands van Meneer Vlieland. Het is de stemweek van de Top 2000, dus wordt er aandacht besteed tijdens Nederlands aan de impact van muziek op de samenleving en aan mondelinge taalvaardigheid door middel van een pitch over de favoriete liedjes van de leerlingen.

 

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte kwamen de klas in en interviewden de docent en twee leerlingen (Luuk Welp en Justin van Zeijl) uit M3a. Deze twee rockliefhebbers pitchen hun favoriete bands en liedjes live in de uitzending, waardoor de klas uiteindelijk koos voor Rammstein met ‘Sonne’. Deze werd even later door Bart Arends gedraaid, waardoor heel Nederland kon meegenieten.

 

Na het gedeelte in de klas mocht de klas met de DJ’s mee om in de stembus te kijken, die op het parkeerterrein van het Bonhoeffer stond. We kijken terug op een heel bijzonder bezoek!

 

Het Noordhollands Dagblad schrijft hierover:

Jaarlijks geeft leraar Nederlands Roy Vlieland les over de Top 2000, als onderdeel van de Nederlandse cultuur. Maar nooit eerder kwam de bus daadwerkelijk langs. Leerlingen van mavo 3A hebben geluk. Niet alleen mogen ze live op de radio hun stem uitbrengen, ook kunnen ze een kijkje nemen in de befaamde Top 2000-bus, van waaruit de radio-uitzendingen de hele week worden uitgezonden.

 

Vlieland vindt het belangrijk dat de muziekkeuzes van tieners beter naar voren komen in de lijst. Daarom stuurt hij elk jaar de stemlijstjes van zijn leerlingen in. “Het is ook een beetje actievoeren, vanuit een stukje maatschappijkritiek”, legt hij uit. “Veel nummers in de lijst komen uit de jaren zeventig. Daarom zijn maar weinig jongeren ermee bezig. Dat is toch zonde?”

 

Klasgenoten Lois Veenboer (15) en Britt Osendarp (14) geven, terwijl de les volop in gang is, fluisterend toe om die reden nooit eerder op de Top 2000 te hebben gestemd. “Er staan te veel oude nummers in”, verklaart Lois, terwijl ze haar iPad met haar eigen favoriete nummers voor zich op haar bureau heeft staan.  Zij luistert liever naar Nederlandstalige nummers van nu, rapp, of Bob Marley- achtige muziek van tegenwoordig. “Deze muziek haalt de lijst toch niet.”

 

Npo Radio 2 heeft ook een stuk geschreven over de les hier op school:

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor een Top 2000-stemlijstje. Daarbij helpt een gedegen muzikale opvoeding. Docent Roy Vlieland van het Bonhoeffercollege in Castricum heeft zijn les deze week daarom gewijd aan de NPO Radio 2 Top 2000.

 

Het is alweer een tijdje geleden dat Jeroen en Jan-Willem in de schoolbanken hebben gezeten, maar nu zijn ze even terug om de les te volgen van meester Vlieland. Samen met zijn leerlingen bespreekt hij deze week namelijk hoe je het perfecte stemlijstje kan samenstellen voor de Top 2000, wat uiteraard een hele nuttige competentie is. De leerlingen pitchen tijdens de les hun favoriete platen. Als je veertien bent, ga je dan voor Acda en De Munnik, Rammstein, Metallica of toch voor Harry Styles?