Skip to main content

Vrijdag 13 december, de regenboogvlag hangt weer in de vlaggenmast op het Bonhoeffercollege in Castricum. Vandaag is de dag dat er gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn. Het is namelijk paarse vrijdag. En dit betekent een groot feest.

Ieder jaar wordt op het Bonhoeffercollege paarse vrijdag gevierd om aandacht te vragen voor diversiteit. Dit wordt gedaan om een veilige sfeer voor de leerlingen en docenten te creëren. “Voor mij zijn veiligheid en dat een leerling zich prettig kan voelen de randvoorwaarden om goed te functioneren op school.” Aldus J. Maréchal, afdelingsleider van HAVO 4 en 5. Hij is bijzonder trots dat leerlingen dit zelf organiseren en hierdoor een boodschap uitdragen over gelijkheid in het onderwijs. Niet alleen Maréchal, maar het hele management- en docententeam staan volledig achter de doelstelling van paarse vrijdag.

De leden van de Gay Straight Alliance hebben dit jaar alles uit de kast getrokken. De hele school is versierd met vlaggen, slingers en regenbogen. Er hangt zelfs paars ondergoed in het atrium. Ze hebben een afspeellijst samengesteld met liedjes die gelinkt zijn aan de LGBTQ+ community en spelen die elke pauze op vol volume af. Aan de tafel welke dient als het thuisstation van de GSA komen veel mensen.

“Je zorgt een beetje voor een comfortzone [zo]dat mensen uit kunnen komen” Zegt Britte uit HAVO 4. Er zijn dan ook leerlingen die dankzij de support voor deze dag de moed hebben gevonden om uit de kast te komen. Ook de docenten hebben hun complimenten gegeven aan de GSA. Velen vonden het een goed initiatief. Iedereen deed enthousiast mee, ze hadden paars of felle kleuren aan en stonden in de rij om geschminkt te worden. Kyara uit VWO 6 zegt: “Ik vind dat elke school dit zou moeten doen”.

Aan het eind van de dag worden de versieringen weer opgeruimd voor het jaar erna. Iedereen heeft ervan genoten en is vrolijk naar huis gegaan. Kortom, het was weer een groot succes dit jaar op het Bonhoeffer te Castricum.

Door Melten en Eline