Skip to main content

Leerlingen van het Bonhoeffercollege uit Castricum mogen hun idee presenteren tijdens de grote finale van Vakkanjers

DEN HAAG  – 19 mei 2022. Leerlingen van het Bonhoeffercollege in Castricum staan in de landelijke finale van Vakkanjers. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd door het Van Gogh Museum en hun partner in Science ASML om de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh binnen te stappen. Hun ideeën hebben ze verwerkt in een videopitch en verslag zodat de jury dit online kon beoordelen. Tijdens de online halve finale op 19 mei werd bekend dat dit team een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op 15 en 16 juni tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven.

Douwe Zwikker, Hidde de Koning, Stijn Faasse en Jesper Bot uit klas H2D vormen samen het team ‘Geel Licht’. Zij hebben een VR-game ontwikkeld van het schilderij Het Korenveld en hopen daarmee de finale te winnen. ‘Wij hebben een vr-game gemaakt. Je doet een vr-bril op waardoor het voelt alsof je in een hele andere wereld zit. Als je onze game opstart sta je voor een schildersezel met het schilderij erop, als je doorloopt merk je dat je door de omgeving van het schilderij loopt. Zo kan je een schilderij vanuit andere hoeken bekijken en er doorheen lopen’. Je kunt de inzending hier bekijken.

Welkom in Van Goghs kleurrijke wereld
Dit jaar stappen de Vakkanjers de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh binnen. Hij vertelde verhalen met zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Helaas hebben weersomstandigheden, licht en vervoer veel invloed op de conditie van zijn werk. De Vakkanjers van dit jaar gaan samen met het Van Gogh Museum en ASML zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. Zo zorgen ze ervoor dat de verhalen van Van Gogh voor altijd verteld kunnen blijven worden!

Vakkanjer Explorer Challenge: Licht op Vincent
Maak je eigen expositie met verschillende lichtstanden en lichteffecten: met die opdracht zijn de Vakkanjer Explorers aan de slag gegaan. Door de lichtstanden aan te passen, kun je telkens een ander kunstwerk zien. Zo kunnen ze het kunstwerk tot leven brengen of juist verduisteren. De Explorers kregen de taak om het publiek écht te verrassen met hun creativiteit.

Je kunt de uitzending van de halve finale hier terugkijken:

Vakkanjers finale
De teams met de beste ideeën hebben zich geplaatst voor de landelijke finale op 15 juni tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de ideeën en oplossingen van de andere Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.