Skip to main content

Op woensdag 12 april jl. bezochten de havo 3-klassen de raadzaal van het gemeentehuis in Castricum. Tijdens de lessen Nederlands leren de leerlingen de vaardigheden van het debatteren. Ze konden dit vandaag in praktijk brengen, onder leiding van debatspecialist en docent Nederlands, Roy Vlieland. Bij deze bijzondere debatles waren raadsleden en commissieleden van de gemeente aanwezig. Zij hebben iets over hun werk voor de gemeente verteld en samen met de leerlingen gewerkt aan argumentatie. Verder kregen de leerlingen uitleg over hoe het publieke debat in zijn werk gaat en hoe in grote lijnen de gemeentepolitiek werkt.

Deze tijdelijke jongerengemeenteraad kreeg 1 miljoen euro te besteden voor de gemeente Castricum. De opdracht was om met een voorstel te komen waar een meerderheid voor was. Als het niet zou lukken hier consensus over te bereiken, zou het beschikbare geld terugvloeien naar het ministerie van Financiën en door een andere gemeente worden uitgegeven. Leg dat als fractie maar eens uit aan je kiezers!

De leerlingen richtten voor de gelegenheid vier politieke partijen op, bespraken de casus en argumenten met elkaar en besloten wie de woordvoerders van deze tijdelijke fracties werden. Er werd in twee termijnen gedebatteerd en uiteindelijk slaagden de verschillende klassen erin om tot een meerderheid te komen voor het voorstel.

Het was voor de leerlingen een onvergetelijke ervaring om te kunnen debatteren in de raadzaal. Verder was het voor ons als docenten Nederlands en voor de aanwezige raads- en commissieleden prachtig om te zien hoe de argumentatie tot stand kwam en dat er heel wat talent rondloopt in havo 3 van het Bonhoeffercollege.

Stefan Terpstra