Skip to main content

Zaterdag 13 november was de finale van de verkiezing van “Geschiedenisdocent van het jaar” in het Rijksmuseum. Onze docent, Marieke Knoben, streed in de finale om deze titel. Om 13.00 uur reed er bij het Bonhoeffer een bus voor om 40 leerlingen en docenten naar Amsterdam te brengen om haar aan te moedigen. Hieronder het verslag van Marieke Knoben, die al vroeg in het Rijksmuseum aanwezig moest zijn:

Zaterdag begon met een flinke uitdaging voor ons alle drie, namelijk een heus assessment. Als eerste moest ik een voorbereidende les bedenken bij een nog niet bestaande excursie die moest gaan naar een plek waar het koloniale verleden met voormalig Nederlands-Indië centraal staat. Dit thema was expres gekozen, omdat er inderdaad helaas weinig aandacht voor dit stukje geschiedenis is in het lesprogramma. Ik had ruim een uur de tijd om deze opdracht uit te voeren en dan in een kwartier te presenteren aan de jury. Daarna had deze 11 leden tellende jury, o.l.v. Noraly Beyer en gevuld met allerlei experts op ons vakgebied, nog allerlei vragen voor me over geschiedenisonderwijs en mijn visie daarop.

De andere twee kandidaten waren na mij aan de beurt – ik had dus tussenuur – dus ik kon even bijkomen tot het festijn ’s middags zou beginnen. En wat voor feestje werd dat! Het Bonhoeffer was duidelijk herkenbaar in de zaal aanwezig in hun Bonhoeffertruien, met speciaal voor de gelegenheid gemaakte spandoeken en vlaggetjes. Het enthousiasme spatte ervan af en dat was voor mij het beste van de hele dag. Je zo gesteund weten door je leerlingen is het allergrootste cadeau dat je maar kunt krijgen. De tranen schieten me gewoon weer in de ogen als ik eraan terugdenk! Het is dus ook niet jammer dat ik niet tot winnaar werd uitgeroepen. De winnaar heeft namelijk niet dat toffe stel dat ik in de les heb zitten elke les!

Niet alleen de finalisten zelf maar ook 2 leerlingen uit hun klas moesten aan de slag. Daan en Tess uit 3vwo namen het op tegen de leerlingen van de andere scholen in een geschiedenisquiz. Zij kregen daarin de moeilijkste op-volgorde-zet-vraag van allemaal! Zie de foto. Ze hebben zich kranig geweerd!

Helaas hadden we geen winnaars bij het Bonhoeffercollege, maar iedereen heeft wel een ontzettend leuke dag gehad! Felicitaties voor de winnaar, Marco van Vemde, en complimenten voor de organisatie.