Skip to main content

Donderdagmiddag 16 februari kolkte de geschiedenisfeitjes weer door het Bonhoeffer. Het was namelijk weer tijd voor het jaarlijks terugkerende festijn van de Geschiedenisquiz Junior voor de onderbouw in KopB en de voorronde voor de Landelijke Geschiedenisquiz voor scholieren.

Weten deze leerlingen wel wie er bij Dokkum vermoord werd? De kandidaten in de Slimste Mens afgelopen seizoen namelijk niet! De vraag was, misschien wel daarom, ook onderdeel van de voorronde. Samen met vragen zoals bijvoorbeeld wie Alphons de Kwijler was, met welk document de Spaanse koning werd afgezet of wat koning George V van Groot-Brittannië en tsaar Nicolaas II van elkaar waren, vormde deze voorronde een flinke uitdaging voor de geschiedeniscracks uit de bovenbouw. Uitdagende vragen dus, met af en toe een inkoppertje ertussen. De winnaar bleek een hele terechte. Zij wist namelijk dat het Bonifatius was die bij Dokkum vermoord werd: Hanne uit Havo5! Marlon (V6) werd tweede en gaat daarom samen met Hanne op 14 maart de eer van het Bonhoeffer verdedigen in Dordrecht bij de landelijke finale. Het podium werd compleet gemaakt door Rens uit Havo5.

Ondertussen was het enorm spannend in KopB bij de Junior versie van de quiz. Zouden hoogscorende deelnemers van vorige edities het weer goed doen? Zou het de bruggers lukken om mooie scores neer te zetten naast de derdeklassers die al twee jaar langer geschiedenis krijgen? Zouden de meiden uit V2a hun voorsprong van ronde 1 weten vast te houden in de uitermate lastige tweede ronde? Nou, de toekomst van het Bonhoeffercollege voor de landelijke finale ziet er rooskleurig uit is gebleken! De quiz werd gewonnen door Joaquín uit V3d, die helemaal in zijn eentje meedeed notabene, na een fantastische eindsprint in de derde ronde. Juist die met die lastige chronologievragen! Even bijzonder is de prestatie van de mannen uit B8 die als bruggers dus het podium haalden: Nino en Niek. De derde plek werd gedeeld door Florine & Willemijn uit V2a en Bastiaan & Michelle uit V3a.

Zwoegende bovenbouwleerlingen bij de voorronde voor de landelijke finale op 14 maart.

Winnares van de voorronde van de landelijke geschiedenisquiz Hanne (r) uit H5 en Marlon uit V6, die mee gaat naar de finale in Dordrecht.

Winnaar van de Geschiedenisquiz Junior voor de onderbouw Joaquín uit V3d met zijn prijs: een boek over historische blunders!