Skip to main content

Onlangs is de gymnasium-3-klas op kamp geweest “In de voetsporen van de Romeinen” naar Maastricht. Ze hadden een leuk, druk programma. Jip uit Gym3 maakte de foto’s en schreef het verslag hieronder:

Gymnasium Kamp 3vwo
In maart is het gymnasium deel van 3vwo op kamp geweest naar Maastricht. We sliepen in een StayOkay. Op dag 1 gingen we naar de Basiliek van Sint Servaas, dat is een kerk in Maastricht. Toen we daar aankwamen kregen we een rondleiding, we gingen naar de schatkamer, helemaal de toren bovenin in, naar de grote bel. Ook gingen we in de avond in de StayOkay spelletjes doen met de klas.

Op dag 2 gingen we naar het Thermenmuseum in Heerlen. Onderweg kwamen we allemaal mooie schilderijen tegen op gebouwen. Toen we daar binnen kwamen kregen we eerst een audiotour en daarna gingen we een workshop doen. We gingen allerlei dingen doen op de oud romeinse manier; make-up, masseren, kleren passen, wol veranderen tot draad, een patroontje maken dat je op kleren kan gebruiken, raden wat bepaalde voorwerpen zijn. In de avond gingen we eten in een restaurant, daar hadden ze een bak met kreeften.

Op dag 3 gingen we naar de catacomben in Valkenburg. Het Museum Romeinse Katakomben is een museum en een reconstructie van de catacomben in Rome.  De catacomben werden vroeger gebruikt als grafkamer. Je zag ook allerlei gaten in de muren waar dus dode mensen werden neergelegd. Als je rijker was kon je een speciaal gat maken waar je familie je nog kon eren (zie foto).  Alleen het stonk erg in de grafkamers want er lagen allerlei dode mensen, dus veel bezoek kregen de doden niet. Als het licht in de catacomben uitging zag je helemaal niks, het was daar erg donker en koud. Ook zaten er vleermuizen die aan het plafond hingen! Daarna gingen we nog een wandelroute doen in Valkenburg waar de leerlingen zelf de kaart moesten lezen en de stukjes op een blad voorlezen. In de avond gingen we eten bij een pizzeria.

Op dag 4 gingen we naar Nijmegen. Dit was de laatste dag van het kamp. We gingen naar het Valkhof museum en moesten daar een soort spel doen met allerlei vragen over het museum. Ook kregen we een stenen workshop. Dan lag er een tafel met allerlei scherven en dingen en moest je in groepjes bepalen uit welke tijd dit kwam; voor de Romeinen, na de Romeinen, tijdens de Romeinen en de oertijd. Daarna gingen we een soort van speurtocht door Nijmegen doen. Je kreeg een boekje met de route en moest in groepjes samenwerken en als je bij een bepaalde locatie was moest je een foto maken. Uiteindelijk ging de hele klas samen de foto’s maken. Hierna gingen we nog eten bij een pannenkoeken restaurant en daarna weer naar huis met de trein.

Ik vond het kamp erg leuk! De klas is meer een groep geworden tijdens kamp. Vooral in de avonden was het erg gezellig. We zaten tot laat in de lobby van de StayOkay spelletjes te doen. Ik heb veel geleerd en mensen ook beter leren kennen. Toen we weer naar huis moesten wou ik niet naar huis. Ik vond het veel te leuk op kamp! Ik hoop dat we volgend jaar weer op kamp gaan.