Skip to main content

Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt?

Afgelopen dinsdag vond de landelijke finale van de Geschiedenisquiz voor scholieren plaats. Ditmaal in het fraaie Dordrecht. De winnaars van de voorronde hier op het Bonhoeffercollege, Hanne (H5) en Marlon (V6), lieten de naweeën van de eerste voorjaarsstorm de dag ervoor met wat hulp van een vriendelijke vader achter zich en togen per trein verder naar de oudste stad van Holland. Al in 1220 kreeg het stadsrechten en in 1299 het stapelrecht, waarmee iedere handelaar op de waterwegen rond de stad gedwongen werd zijn lading ten verkoop in de stad aan te bieden of anders een flink bedrag aan tol te betalen. Voor handelaren was het dus lange tijd ‘hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt’. Al was het maar omdat de landing ging rotten tijdens het oponthoud aldaar.

Ook andere wapenfeiten van de stad, zoals de eerste Statenvergadering in 1572 waarmee de Opstand vleugels kreeg, de plaats waar met de Synode van 1618/19 het Hollands als de taal van de Statenbijbel werd verkozen of de geboortegrond van de gebroeders De Witt, kwamen in de traditiegetrouwe stadswandeling en museumbezoek naar voren. Samen met de rol van dè suikerverwerkende stad in de 17e eeuw en de zichtbare relieken daarvan in de stad, kwam het allemaal terug in de quiz die na de lunch begon. De zaal zoemde van de spanning onder de 50 deelnemers van 25 scholen en hun begeleiders voor de 3 ronden van 10 uitdagende vragen. Een klein hoogtepunt is ieder jaar de vraag waarin vier historische scheldwoorden moeten worden herkend. Dit keer met een kousensot, capoen, lavetter en vloerduyvke. Verder vragen van de Oudheid tot en met zeer recente gebeurtenissen, zoals de bestorming van het Capitool in 2021. Tussen de ronde door kon nog gestreden worden voor individuele prijzen bij de altijd zeer uitdagende muziekrondes. Trots waren de meiden op het feit dat ze wisten waarom het merk Kool-Aid in de jaren ’70 merkschade opliep en wat de ontstaansgeschiedenis van frietjes is. (Bij gebrek aan kleine visjes uit de Maas, frituurden blijkbaar een aantal Belgen in de vorm van visjes gesneden aardappels als alternatief.)

Het Gymnasium Apeldoorn ging er als winnaars met de beker, gouden medaille en het jaarabonnement op het Historisch Nieuwsblad vandoor. Met een half puntje verschil met de bronzen medaillewinnaars eindigden Hanne en Marlon net naast het podium op de vierde plek. Met echter een goodiebag met aandenken en de laatste editie van het Historisch Nieuwsblad onder de arm en een leuke dag als herinnering is het gezegde ‘Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt’ dus toch echt niet waar!