Skip to main content

Het Bonhoeffercollege is lid van Bètapartners en hierdoor kunnen we onze leerlingen laten deelnemen aan workshops en masterclasses die worden georganiseerd in samenwerking met de universiteit. Van een masterclass Quantum tot een Statistiek workshop. Neem vooral eens een kijkje op Bètapartners (betapartners.nl) en meld je aan of vraag meer informatie bij je docent of mentor!

Een aantal 6vwo-leerlingen hebben onlangs de masterclass Quantum gedaan aan de UvA. Lees hieronder het verslag van Luna.

Afgelopen maand hebben wij, een aantal V6-leerlingen en ik, Luna, zo een masterclass experience meegemaakt. Hiervoor kregen we drie dagen in de maand vrij van school om naar de UvA te gaan in Amsterdam en daar de masterclass quantumfysica te volgen. Tijdens deze masterclass hebben we ontzettend veel geleerd, nieuwe sociale banden gelegd en ook super veel plezier gehad. Een masterclass is dan ook niet zo serieus de hele tijd als je zou denken.

Nu zal je denken, maar wat houdt zo een masterclass nou precies in? Om dat beter uit te kunnen leggen zal ik jullie meenemen naar de dagen uit onze masterclass. Elke dag van de masterclass zijn we begonnen met een lecture van een verschillende professoren over de verschillende onderwerpen die wij die dag zouden gaan behandelen. Deze lecture bestond uit twee lessen, die ieder een uur duurde met daartussen een pauze van ongeveer twintig minuten. Na de lecture gingen we lekker met zijn allen een uur lang lunchen met allemaal lekker belegde broodjes, drankjes en broodjes kroket. Zeker tijdens de lunch konden we op een luchtige manier kletsen met zijn allen en leerde je elkaar al een stuk beter kennen. – Nu is het best logisch dat sommigen dit als spannend kunnen ervaren, dus doe dit gerust op jouw eigen tempo en wanneer het bij jou goed voelt. Maar als ik je een tip mee mag geven, een simpele ‘wat vonden jullie ervan?’ kan al leiden tot hele toffe gesprekken.-  Na de lunch gingen we terug naar het lokaal en hebben we wat opgaves gemaakt bij de stof, waar continu eventuele hulp bij aanwezig was. Tot slot sloten we elke dag af met een aantal experimenten om de stof in de praktijk toe te passen. Maar op de laatste dag van onze masterclass experience hebben we juist een groot project bekeken van studenten aan de UvA zelf en sloten wij de dag af met een borrel, luisterden we naar wat grappige natuurkundige parodieën op bekende nummers, hebben we veel met elkaar gelachen en gekletst en kregen we nog een certificaat, waarop stond dat we de masterclass goed hadden afgerond.

Psssttt dit certificaat komt dan ook erg te pas voor als je later studies wilt gaan doen, waarbij deze onderwerpen aansluiten.

Dus kijk jij er nu ook naar uit om zo een masterclass experience mee te maken, houd dan zeker de komende masterclasses bij je docenten of mentor in de gaten!

Ennnuhhh…Ben jij nog benieuwd naar de parodieën, hieronder is een linkje naar een hele leuke 😉 https://youtu.be/2rjbtsX7twc